Insight

Utnytt eksisterende utstyr bedre med OPC

Digital transformasjon og industri 4.0 beskriver ofte en ideell produksjon, hvor moderne industrielt utstyr og programvarer kommuniserer sømløst, og gir datadrevne innsikter som kan brukes til beslutningsstøtte. Men før du kan få datainnsiktene du trenger må grunnleggende arbeid gjøres: Ulikt industrielt utstyr og systemer må kobles sammen. 

Med smarte fabrikker, IoT-sensorer og web-baserte programvarer kan dette virke som en enkel oppgave. I realiteten har de fleste produksjonsbedrifter i dag et bredt økosystem av nytt og gammelt utstyr fra ulike leverandører, som alle tilbyr ulik funksjonalitet og kommunikasjonskrav. Dette skaper «data-siloer». For å kunne få datainnsiktene du trenger må du først finne ut hvordan du kan sammenstille dataene dine, – en oppgave som kan være utfordrende.

Illustrasjonsbilde: Utstyr eksisterende utstyr bedre med OPC

I denne artikkelen vil vi vise deg ulike tilnærminger til å koble sammen industrielt utstyr og systemer, og forklare hvordan bransjestandarden OPC kan hjelpe deg å unytte ditt eksisterende utstyr bedre. Dette er det første steget i digitaliseringsreisen.

Tre ulike tilnærminger for bedre konnektivitet

«Rip and Replace»: Bytt ut eksisterende utstyr

«Rip and Replace»-metoden går ut på å fjerne eldre maskiner og utstyr, og erstatte det med nye, moderne modeller. Mange har lyst til å gjøre dette, men for de fleste produksjonsbedrifter er det ikke et alternativ fordi kostnadene er for høye.

Fordeler

 • Vær i forkant av teknologien, med utstyr klargjort for neste generasjons funksjoner.
 • Moderne maskiner og utstyr har ofte bedre ytelse og lavere energiforbruk.
 • I noen tilfeller er ikke eldre utstyr lengre støttet av leverandør. Nytt utstyr kommer med full support.

Utfordringer

 • Kostnadene gjør en komplett “Rip and Replace” urealistisk.
 • Å bytte ut utstyr er tidkrevende: Eksisterende utstyr må fjernes, nytt utstyr må installeres og ansatte må læres opp på nytt.

«In-house» spesialtilpasset løsning

En «in-house»-løsning er utviklet av eksperter i bedriften, og er spesialtilpasset etter virksomhetens behov. Ofte jobber IT- og OT-team sammen for å tilgang til spesifikk data de har behov for. 

Fordeler

 • Spesialtilpassede løsninger som gir deg nøyaktig de dataene du trenger.
 • “In-house”-eksperter kjenner til utfordringene og vet raskt hvordan de kan løses.
 • Å bruke interne ressurser betyr at man alltid er prioritert for installasjoner og support.

Utfordringer

 • Spesialtilpassede løsninger kan være vanskelige å skalere.
 • Etter utstyret er koblet sammen, er neste steg å visualisere, analysere og nyttiggjøre dataene. Det er få teknikere som kan alt dette.
 • “In-house”-løsninger har også behov for vedlikehold, feilsøking og oppdateringer, dette må prioriteres kontinuerlig.

«Wrap and extend» tredjepartsløsning

Tredjepartsløsninger benytter ofte en «wrap and extend»-tilnærming, som går ut på å «pakke inn» (integrere) alt industrielt utstyr, og deretter utvide datatilgangen. Med OPC sørger en slik løsning for sømløs kommunikasjon mellom alt fra de eldste maskinene til de nyeste IoT-enhetene.

Fordeler

 • Et standard hyllevareprodukt som kan installeres raskt og enkelt, uten stopp i produksjonen, og gi umiddelbar ROI.
 • Bygd for å imøtekomme både eldre protokoller og de nyeste IoT-sensorene.
 • Utviklet av bransjeeksperter som forstår bransjen og hvilke behov som må oppfylles.
 • Systemintegratorer er godt kjent med systemene, og kan enten guide deg eller styre prosjektet uten at det blir for kostbart.

Utfordringer

 • Samler inn store mengder data, som betyr mer belastning på nettverket. Mange slike systemer har derfor edge-basert prosessering inkludert.
 • Å ha mange tredjepartssensorer kan gjøre det utfordrende å vedlikeholde systemet. Løsningen kan være å få hjelp av systemintegrator til installering, eller kjøpe alle sensorer fra én leverandør.

Les mer om «wrap and extend»-tilnærmingen på Kepware sine sider her.

Slik velger du den rette løsningen

Gjort riktig, kan alle disse tre metodene gi deg datainnsikten du trenger. Det er heller ikke nødvendig å velge én enkelt metode: Du kan bytte ut en eldre maskin som ikke lenger har støtte hos leverandøren, beholde en velfungerende «in-house»-løsning på en bestemt del av produksjonen og implementere et tredjepartssystem for enklere datatilgang i større skala. Alt avhenger av din bedrifts behov.

Fordelene med en OPC-løsning

For de fleste produksjonsbedrifter vil en «wrap and extend»-tredjepartsløsning være det raskeste, enkleste, rimeligste og tryggeste alternativet. Denne metoden er bygd opp av bransjestandarden OPC, og gir deg én enkelt kilde for datainnsamling, overvåkning og styring på tvers av alle industrielle enheter, – uavhengig av leverandør eller alder.

OPC-kommunikasjon legger til rette for at du kan utnytte ditt eksisterende industrielle utstyr til å få datainnsiktene du trenger, – både nå og i fremtiden. Dette er grunnlaget for din digitale transformasjon.

Vil du vite mer?

Vi hjelper deg med hvordan du kan bruke OPC i din digitaliseringsreise.

Kontakt oss
Flere insights