Hva er SCADA?

SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition, er et automasjonssystem for overvåkning, kontroll og styring. Systemet overvåker enheter som sensorer, ventiler, pumper og motorer, og gir oversikt over hendelser i anlegget eller fabrikken. 

SCADA-systemet kom på markedet på 1960-tallet, og er en viktig del av den industrielle digitaliseringen. I dag er SCADA blant de vanligste typene industrielle kontrollsystemer, og finnes i de aller fleste fabrikker og anlegg.

Med et SCADA-system får du nødvendig oversikt for å kunne ta beslutninger som optimaliserer produksjonen. Et effektivt system kan gi betydelige besparelser i tid og kostnader, blant annet ved å redusere energiforbruk og oppdage feil på maskiner og utstyr umiddelbart.

Systemet består av datamaskiner, nettbasert kommunikasjon og et grafisk brukergrensesnitt kalt HMI. I Novotek benytter vi ofte betegnelsen HMI/SCADA.

Hva er HMI?

HMI står for Human Machine Interface, og er betegnelsen for brukergrensesnittet mellom maskin og menneske. I praksis betyr det en skjerm som presenterer informasjon grafisk for driftspersonellet.  

Overvåkning, kontroll og styring av fabrikken eller anlegget skjer via HMI, – for eksempel en PC-skjerm eller nettbrett. Her får operatøren oversikt i sanntid, og kan gi kommandoer, justere maskinkontrollere eller endre innstillinger via musepeker, tastatur eller touchskjerm. 

Moderne SCADA-systemer kommer med High Performance HMI objektbibliotek. Dette gir et optimalisert brukergrensesnitt, uten unødvendige elementer, som gjør at den visuelle informasjonen kan tolkes enklere og raskere.  

Illustrasjon over arkitekturen til et SCADA-system

Slik fungerer et HMI/SCADA-system

Systemet består av fire hovedelementer:

Datamaskin

SCADA-programvaren kjører på en datamaskin. Her blir prosessdata samlet inn, og kontrollkommandoer sendes til tilkoblede enheter. 

PLS og RTU

PLS-er (Programmerbar Logisk Styring) og RTU-er (Remote Terminal Unit) er koblet til sensorer og aktuatorer i anlegget eller fabrikken, i tillegg til den overordnede datamaskinen. 

Kommunikasjonsinfrastruktur

Kommunikasjonsinfrastrukturen er det som kobler datamaskinen mot PLS-ene og RTU-ene. Kommunikasjonen kan gjøres via ulike protokoller, blant annet OPC, OPC UA, Modbus og TCP/IP. 

HMI

HMI er brukergrensesnittet som presenterer informasjonen til operatøren. HMI-et kan være den samme datamaskinen som SCADA-systemet kjører på, en ekstern PC, eller nettbrett og mobil.

Integrasjon med annen teknologi

SCADA-systemet kan enkelt kobles mot annen teknologi. Det kan integreres tett med en Historian-database for innsamling av industrielle data, og visning og analyse i kontekst.

SCADA-systemet i bruk

Hvordan fungerer systemet i praksis? Her er et eksempel: 

En operatør varsles om feil i produksjonen. I HMI-et kan han se at pumpen er i gang som den skal, men strømningsmåleren viser at for mye væske pumpes gjennom røret. Via skjermen kan han slå av pumpen midlertidig, se reduksjonen i sanntid, og gjøre nødvendige innstillinger for å løse problemet. 

Ved hjelp av SCADA-systemet kunne operatøren bruke mindre tid på navigasjon og finne kritiske data raskere. Dette sørget for mindre nedetid, reduserte kostnader og mer optimal drift.

Test deg selv med SCADA-spillet!

Klarer du å holde kontrollen over SCADA-systemet? Styr vannforsyningen effektivt, unngå uplanlagt nedetid, balanser elektrisitetskostnadene og gjør innbyggerne i Water Town fornøyde.

SCADA Superhero Game
Last ned HMI/SCADA Guidebook

SCADA for ulike industrier

I dag finner man SCADA-systemer i de fleste anlegg og fabrikker. Det brukes i alle typer industrier, blant annet:

SCADA-systemet tilpasses etter bransjespesifikke behov, samt hvert anlegg eller fabrikk sine individuelle behov, og varierer fra enkle oppsett, til store komplekse systemer.

Våre HMI/SCADA-systemer

Vi i Novotek har levert HMI/SCADA-løsninger i mer enn 35 år. Hver dag overvåker og kontrollerer våre løsninger anlegg og fabrikker over hele Norge. SCADA-systemene er standard hyllevareprodukter fra GE Digital, som konfigureres etter nettopp dine behov. 

Proficy iFIX HMI/SCADA vises på PC, nettbrett og mobil.

iFIX HMI/SCADA

iFIX er et komplett SCADA-system med High Performance HMI objektbibliotek, som benyttes av mer enn 100 000 bedrifter i verden. Med iFIX får du et kraftig og moderne system som forbedrer prosesskontroll og produktivitet.

Proficy CIMPLICITY brukergrensesnitt

Proficy CIMPLICITY

Styr produksjonen med en av markedets ledende løsninger for stykkproduksjon. CIMPLICITY er blant SCADA-systemene som har eksistert lengst på markedet, og har blitt kontinuerlig utviklet over mange tiår. 

Proficy Batch Execution brukergrensesnitt

Proficy Batch Execution

En kraftig og funksjonsrik automasjonsløsning for resept- og batchproduksjon. Proficy Batch Execution gir sikkerhet, fleksibilitet og mer effektiv distribusjon, og passer industrier som næringsmiddel, forbruksvarer, legemiddel og kjemisk produksjon.

Novotek Report Plus brukergrensesnitt

Novotek Report Plus

Få tilgang til rapporter i sanntid med dette rapportvertøyet for iFIX. Programvaren kommer med standardrapporter tilpasset ulike industrier, samt mulighet til å lage egne, tilpassede rapporter.

Vi hjelper deg med HMI/SCADA

Ser du etter et SCADA-system, eller vil vite mer om våre løsninger?

Kontakt oss