Insight

Kan du kjøre MES i skyen?

Absolutt! Og det gir faktisk mange fordeler, som vi vil forklare i denne artikkelen. Selvfølgelig er det også ting du bør være oppmerksom på for å ikke forstyrre produksjonen, men med riktig arkitektur og riktig MES-pakke kan dette imøtekommes. 

Hvordan fungerer MES i skyen?

Hvis du noen gang har lastet ned en app på mobilen din, vet du hvor enkelt det er å få tilgang til standardfunksjoner. Og hvor ofte må du egentlig oppdatere denne appen selv? Akkurat, det skjer ofte også automatisk. Denne teknologien blir nå tilgjengelig for MES løsninger (Manufacturing Execution Systems). Dette er mulig bare hvis MES-systemet er tilgjengelig som en native app på skyplattformer som Azure og Amazon. Deretter sørger edge-enheter på anlegget for tilkobling til maskinene, ofte basert på OPC UA. Disse edge-enhetene kan bare være små, robuste industrielle PC-er med programvare for å hente data fra maskinene, for eksempel Kepware. 

MES i skyen

Fordeler med MES i skyen

Fordelene med en slik app er mange. Det starter med installasjonen, fordi det ikke lenger er nødvendig. Du kan enkelt installere appen fra AppStore til den aktuelle skyleverandøren. Konfigurasjonen av systemet skjer deretter på samme kjente måte som du er vant med fra vanlige servere. I dette tilfellet kobler du bare til skyen. Denne tilkoblingen er imidlertid akilleshælen til dette oppsettet, som vi kommer tilbake til. De native appene opererer i (Docker) containere under regi av Kubernetes, noe som sørger for at applikasjonen automatisk skaleres når etterspørselen øker. Dermed opprettholder du automatisk riktig responstid. Og oppgradering tilhører også fortiden, fordi dette også blir automatisk håndtert i en SAAS-løsning. 

Ulemper med MES i skyen

At tilgjengeligheten til selve skyen er høyere enn den for dine egne servere eller serverpark, er tydelig. Å sikre at dataene forblir innenfor EU-grensene er heller ikke et problem lenger.  
Bare selve tilkoblingen til skyapplikasjonen er selvfølgelig kritisk. Rådet er derfor alltid å sette dette opp redundant og basert på to forskjellige leverandører som opererer uavhengig av hverandre. Det er også nyttig å treffe tiltak på edge-enhetene i tilfelle tilkoblingen til skyen faller bort. Du kan for eksempel tenke på automatisk lagring og videresending av data i begge retninger. De riktige programvareløsningene har faktisk denne funksjonaliteten som standard. 


Ønsker du å lære mer om MES-løsninger i skyen? 

ELLER  


Flere insights