Løsning

  • Produksjonsstyring
  • Globalt informasjonssystem
  • Operatørsystem

Produkter

Fordeler

  • Globalt samarbeid
  • Fjernovervåking og fjernstyring
  • Én integrert løsning
  • Trinnvis utvidelse
Novotek piktogram: Check.

Nouryon, tidligere Eka Chemicals, koblet sammen produksjonsanleggene sine globalt ved hjelp av en samling Proficy-løsninger fra GE Digital. Resultatet var globalt samarbeid og mulighet for fjernovervåking og fjernstyring, – i én integrert løsning.

Som et resultat av økning i bruk av hydrogenperoksid på 1990-tallet, ekspanderte Eka Chemicals med flere nye anlegg. Med produksjonsanleggene fordelt over hele verden, var det behov for et system som kunne sammenligne produksjonsprosessen mellom anleggene. Dermed ble Systemet EPI, EKA Chemicals Process Information, implementert. 

I utgangspunktet ble seks hydrogenperoksidanlegg sammenkoblet ved hjelp av EPI. I dag er nesten alle fasilitetene over hele verden koblet sammen. Systemet består av flere av GE Digital’s Proficy-produkter: HMI/SCADA-løsningen iFIX, MES-systemet Plant Applications og prosessdatabasen Historian. I tillegg er systemet koblet til produksjonsplanleggeren ROB-EX Scheduler, Excel og et antall skreddersydde applikasjoner.

– I oppbygningen av systemet har vi fokusert på å inkludere alle nivåer i organisasjonen, for å skape et verktøy som gjør samarbeidet lettere, forklarer Stefan Malmsten, tidligere prosjektleder og globalt ansvarlig for industriell IT hos Eka Chemicals AB, nå Director of Digitalization hos Nouryon.

Mann arbeider med kjemikalier i fabrikk. Illustrasjonsbilde for Nouryon.

Global styring

En av de tydeligste resultatene etter implementeringen av EPI er hvordan de ulike produksjonsanleggene kan samarbeide på tvers av landegrenser. Alle tilkoblede fabrikker har tilgang til hverandre, og man kan raskt hente informasjon om global status. 

– Tidligere jobbet vi mer lokalt. Hvert anlegg passet på seg selv og sine egne oppgaver. Nå kan en operatør i Bohus gi kvalifisert brukerstøtte for en operatør i USA, og omvendt, forteller Stefan. 

En annen spennende funksjon EPI har gitt dem, er muligheten til å fjernstyre hele anlegg. Et eksempel er anlegget på Rjukan i Norge, der valget stod mellom å legge ned virksomheten eller redusere personellet betydelig. 

– Løsningen ble å kjøre Rjukan-fabrikken ubemannet på kveld og natt, med overvåkning fra Bohus, forklarer Stefan, og legger til at overvåkningen gjøres ved hjelp av avanserte kamerasystemer og et sikkerhetssystem for å unngå kritiske hendelser.

Gradvis implementering

Eka Chemicals og Nouryon valgte å ekspandere EPI-løsningen gradvis. Fra å inkludere omtrent halvparten av produksjonsanleggene tidligere, dekker systemet nå de aller fleste fabrikkene over hele verden. 

– Målet vårt var at alle anlegg innen konsernet skulle være oppkoblede i løpet av fem år. Med gradvis implementering av systemet kunne vi sikre best mulig gjennomføring, avslutter Stefan. 

Les mer om løsningene