HMI/SCADA er et kjent begrep innen automasjon og industriell produksjon. Løsningen kom på markedet på 1960-tallet, og er en del av den den industrielle digitaliseringen, kjent som Industrial Internet of Things (IIoT). Novotek har vært leverandør av HMI/SCADA-løsninger siden vår oppstart i 1986. 

HMI/SCADA er en automasjonsløsning for overvåking, kontroll og styring. Operatører i produksjonsbedrifter er avhengig av god oversikt over maskiner og utstyr. Systemet lar operatører overvåke, kontrollere og visualisere alle aspekter av driften. Med et raskt blikk vet operatørene hva som er viktige og rette tiltak for å øke effektiviteten og redusere kostnader.

Hvordan benyttes HMI/SCADA?

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) er en betegnelse for systemer som samler data, styrer og overvåker. SCADA benyttes ofte til å overvåke store områder, som hele anlegg. HMI (Human Machine Interface), er en del av SCADA-løsningen, og betegnelsen for brukergrensesnittet mellom maskin og menneske. I praksis innebærer dette en skjerm som gir operatøren mulighet til å overvåke og kontrollere maskiner og systemer.

Maskiner i fabrikk benytter seg av HMI/SCADA.

Sammen er HMI/SCADA en programvarebasert kontrollsystemarkitektur. Løsningen gir operatører et grafisk brukergrensesnitt, hvor nettverksdata kan benyttes for å overvåke ytelsen, endre innstillinger og gi prosesskommandoer.

Data samles inn fra RTUer, PLSer og andre kontrollenheter som strømningsmåler og temperaturregulatorer. Dette gjør at operatøren kan se hva som skjer i sanntid, samt oppdage trender og alarmer. Denne datainformasjonen kan benyttes i beslutninger om innstillinger og kontrolljusteringer for å optimalisere produksjonen.

Systemet kan integreres med andre løsninger, for eksempel en «Data Historian» for historisk trend og analyse. 

En løsning for alle industrier

HMI/SCADA er en automasjonsløsning som passer alle typer industrier og produksjonsbedrifter. Vi har levert HMI/SCADA-løsninger i 35 år: Hver dag overvåker og kontrollerer våre løsninger tusenvis av produkter og anlegg. 

Automasjon og digitalisering har gitt store muligheter for industrien gjennom de siste tiårene. Men utviklingen stopper ikke her. I samarbeid med GE Digital leverer vi neste generasjons HMI: Enda mer fleksibel, mobil og innovativ. Les mer om High Performance HMI.

Novotek er leverandør av flere HMI/SCADA-løsninger fra GE Digital, verdensledende aktør innen systemer tilpasset automasjon og digitalisering. Les mer om GE Digital sine HMI/SCADA-systemer.

Vi leverer løsninger tilpasset ulike typer produksjonsbedrifter. Se alle våre HMI/SCADA-løsninger under.

Våre HMI/SCADA-løsninger
Proficy iFIX

Den mest komplette HMI/SCADA-løsningen på markedet.

Les mer
Proficy Cimplicity

Kraftig klient/server-basert løsning, ideell for stykkproduksjon.

Les mer
Proficy Batch Execution

Funksjonsrik automasjonsløsning spesielt utviklet for batchproduksjon.

Les mer
Proficy Operations Hub

Kombiner HMI/SCADA med Proficy Operations Hub for bedre visualisering.

Les mer
Novotek Report Plus

Få korrekte rapporter i sanntid med dette rapportverktøyet for Proficy iFIX.

Les mer
High Performance HMI

HMI i et moderne grensesnitt spesielt utviklet for operatører.

Les mer